Voordat spraakoverdracht kan plaatsvinden dient spraak in kleine pakketjes van data omgevormd te worden. Het pakket van spraakgegevens wordt dan over een datanetwerk getransporteerd. Ieder pakketje bestaat uit een deel waarin de route-informatie staat geprogrammeerd. De ingepakte data wordt vervolgens een voor een doorgestuurd en aan de andere kant wordt de pakketjes uitgepakt tot spraakgeluiden. Hierin ligt ook het verschil met het traditionele proces van bellen. Bij bellen met huistelefoon wordt er ruimte op de lijn gereserveerd, de lijn gaat dan open en sluit op het moment dat je ophangt, VOIP werkt op basis van pakketschakeling.

de voordelen en nadelen van hosted-voip

Alhoewel de voordelen van VoIP uitermate aantrekkelijk zijn, is het belangrijk ook de nadelen op een rij te hebben voordat u hierin investeert. Voordelen zijn:


-gesprekken net zolang mogen duren zolang je maar verbinding hebt tot het internet,

-verschillende functies zoals doorverbinden en meerdere lijnen tegelijk zijn mogelijk

-er is minder bekabeling nodig,

-het is eenvoudig te koppelen met ICT-systemen,

-het beheren is in de loop der tijd gebruikersvriendelijker geworden.


Met name als er internationaal veel gecommuniceerd moet worden is VOIP een uitermate kosten besparende techniek, audio en videoconferences zijn mogelijkheden.


Nadelen zijn dat verbinding met het internet noodzakelijk is. Een trage internetverbinding heeft invloed op de kwaliteit van de communicatielijn. Andere nadelen zijn dat er geen fax op kan worden aangesloten, en dat er bij stroomuitval geen gebruik van gemaakt kan worden.