Het gebruik van VOIP is in de tussentijd zo ontwikkeld dat ook huishoudens er momenteel gebruik van maken. Via webapplicaties van aanbieders kunnen huishoudens online tegoed kopen en gebruik maken van het voordelig VOIP bellen. Sinds de doorbraak van het gebruik van smartphones voorzien van internettoegang begin 2010 is te concluderen dat het belang van mobiel internet verder is toegenomen, smartphones zijn inmiddels mainstream geworden. Wij verwachten dat smartphones en VOIP in de toekomst hand in hand zullen gaan, aanbieders zijn bezig met het ontwikkelen van mobiele applicaties voor hun diensten. Hier valt nog te winnen voor zowel aanbieders als gebruikers.


Skype

Een zeer bekende tool om gratis over het internet mee te bellen is Skype. Gratis telefoneren vereist wel een Skype account, eenmaal het Skype account activeren en je kan kosteloos over het internet bellen. Echter moet de andere partij de applicatie Skype wel aan hebben staan. Om communicatie mogelijk te maken heb je natuurlijk ook een microfoon en luidspreker nodig, internetverbinding en een Skype account.


Zeer bruikbaar is de functie videobellen met Skype, het is gratis en live. Dat je naast het chatten ook elkaar kan zien brengt mensen naar elkaar en maakt de wereld kleiner. Of je nu in China bent of de verenigde staten, videobellen naar het thuisfront helpt het verminderen van heimwee. Naast videobellen kan je natuurlijk gebruik maken van chatmogelijkheden. Door buddy’s toe te voegen kan je ook gratis tekstberichten naar elkaar verzenden.


Tevens is het mogelijk te bellen naar vaste en mobiele nummers, een Skype voicemail in te schakelen, Sms’en of Skype te gebruiken als zakelijke klant. Deze functies zijn echter niet gratis, maar de functies zijn toch verrekte handig in het geval dat je ze nodig hebt. Een nadeel is wel dat Skype een eigen protocol kent, hierdoor is het niet mogelijk Skype met andere VoIP-diensten te combineren. Het is dus niet mogelijk Skype voor gesprekken te gebruiken op basis van de SIP-protocol dat vaak wordt gehanteerd door vele VoIP providers.


Huidige ontwikkelingen

Dat Skype wereldwijd 145 miljoen unieke gebruikers heeft gehad in het laatste kwartaal van 2010 die tenminste een keer via skype heeft gebeld maakt Skype al tot fenomeen. Het aantal gebruikers dat zich dagelijks online waant bedraagt al bijna 29 miljoen. Dit maakt Skype tot het meest gebruikte bel(video)platform in de wereld.


Door bovendien in te spelen op het groeiende gebruik van mobiel internet heeft Skype duidelijk haar innovatieve kant laten zien. Via de iPhone4 en iPod is het nu mogelijk ook online gebruik te maken van videobellen, voorheen was enkel de chat en spraak mogelijk.


Skype download

Iedere user moet een applicatie downloaden om gebruik te maken van Skype. Via deze applicatie is het ook mogelijk om de vereiste account aan te maken. Skype downloaden Zorg dat je de meest recente versie download voor jouw besturingssystee